endurancewedstrijd

MEEDOEN AAN WEDSTRIJDEN

Wil je eerst eens kennismaken met het rijden van endurancewedstrijden, dan kan dat door mee te doen aan Impulsrubrieken. Bij Impulsrubrieken heb je nog geen startpas nodig en hoef je ook geen lid te zijn van een vereniging (het lidmaatschap van de KNHS is voldoende). Pas als je echte wedstrijden wilt gaan rijden (met afstanden van 20 tot 160 kilometer per rit) dan moet je lid worden van zowel de KNHS als van de KNHS Endurancevereniging en heb je een startpas nodig: 

 • Wil je naast endurance ook meedoen aan wedstrijden in andere disciplines, zoals dressuur, springen en eventing? Vraag dan de combinatiegebonden KNHS startpas aan.
 • Wil je uitsluitend endurancewedstrijden rijden? Kies dan voor de specifieke STARTPAS ENDURANCE.

WAT HEB JE NODIG TIJDENS ENDURANCEWEDSTRIJDEN?

 • Paard
  De meeste paarden, ongeacht ras of leeftijd, zijn prima in staat om mee te doen aan de laagste klasse. Bij twijfel kan de wedstrijdorganisatie je vooraf vertellen hoe het parcours eruit ziet en hoe zwaar het is.
    
 • Kleding en hulpmiddelen
  Tijdens wedstrijden moet je een broek dragen die je benen helemaal bedekt, een shirt of hemd die je bovenlichaam bedenkt en waar enige mouw aan zit. Een veiligheidscap is verplicht. Sporen zijn niet toegestaan. Een zweep (maximaal 90 cm) mag alleen in de Impulsrubriek, klasse I en II.
   
 • Harnachement
  De keuze van zadel en hoofdstel is vrij, mits ze veilig zijn. Alle soorten stijgbeugels zijn toegestaan mits je schoeisel met een hak van minimaal 12 mm draagt (anders moet je een gesloten beugel hebben). Als hulpteugel is alleen een glijdende martingaal toegestaan, die het paard niet mag belemmeren.

Tip: Heb je nog nooit eerder meegedaan aan een endurancewedstrijd? Sommige wedstrijdorganisaties bieden begeleiding aan voor ruiters in Impulsrubrieken. Vraag ernaar bij de wedstrijdorganisatie!

WEDSTRIJDKALENDER EN INSCHRIJVEN

 • In de wedstrijdkalender op Mijn KNHS staan alle endurancewedstrijden.
 • Inschrijven voor wedstrijden kan via mijnendurance.endurancevereniging.nl.
 • Wedstrijden worden gereden volgens de REGLEMENTEN van de KNHS.

KLASSEN EN NIVEAUS

Endurancewedstrijden worden gereden in de volgende klassen:

Impulsrubrieken
Afstand: 20 t/m 39 km
Minimum leeftijd paard: 4 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 7 jaar

Klasse I
Afstand: 20 t/m 39 km
Minimum leeftijd paard: 4 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 7 jaar

Klasse II
Afstand: 40 t/m 79 km
Minimum leeftijd paard: 5 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 7 jaar

Klasse III
Afstand: 80 t/m 119 km
Minimum leeftijd paard: 6 jaar
Minimum leeftijd ruiter: 12 jaar

Klasse IV
Afstand: > 120 km-140 km
Minimum leeftijd paard: 6 jaar (>140 km 7 jaar)
Minimum leeftijd ruiter: 12 jaar

Kinderen jonger dan 14 jaar moeten onder begeleiding rijden van een medewedstrijdruiter die op de dag van de wedstrijd minimaal 18 jaar is. De begeleidende wedstrijdruiter mag maximaal één deelnemer begeleiden.